برخورد با تورها چرا واكنش برانگیز شد؟

برخورد با تورها چرا واكنش برانگیز شد؟ ایمن رها: بازرسی تورهای گردشگری از اواخر هفته گذشته در تهران شدید شده است. بارها درخواست شده بود با تورهای غیرمُجاز، اینستاگرامی و كانال های مَجازی برخورد قانونی شود اما آغاز این نظارت ها با واكنش ها و انتقادهای زیادی روبه رو شده است.


به گزارش ایمن رها به نقل از ایسنا، معاون گردشگری تهران اظهار داشته بود: بازرسی از تورهای گردشگری برای رعایت بهتر پروتکل های بهداشتی تشدید می شود. به نظر علی رفیعی، رفتار غیرحرفه ای چند آژانس مسافرتی لطمه بزرگی به بدنه گردشگری وارد میکند. بااینکه هدف از این نظارت ها، رعایت پروتکل بهداشتی در تورهای گردشگری همزمان با اوج گیری ویروس کرونا اعلام شده اما معاون گردشگری گفته که با تورهای غیرمجاز نیز برخورد خواهد شد.
با وجود این، نخستین نظارت که اواخر هفته گذشته با حضور معاون گردشگری استان تهران و انجمن صنفی راهنمایان این استان انجام شد، واکنش ها و اعتراض های زیادی را به دنبال داشت. در یک مورد بازرسی مشخص شد، مسافران تور قراردادی با آژانس ندارند و راهنمای تور با وجود آن که کارت وزارت میراث فرهنگی و گردشگری دارد اما الحاقیه بیمه مسافران، برنامه سفر و حکم آژانس را در اختیار ندارد. مسافران نیز اعلام کردند بوسیله تبلیغات یک صفحه شخصی در اینستاگرام جذب تور شده اند. در اتوبوس تور نیز پروتکل های بهداشتی رعایت نشده بود. بدین سبب مدیر آژانسی که راهنما ادعا نمود تور بوسیله آن اجرا می شود، برای پاره ای از توضیحات به اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران فراخوانده شد.
اما چرا این نوع بازرسی و برخورد با چنین توری که سال ها مطالبه بیشتر فعالان گردشگری بوده است، حرکتی «نمایشی»، «مقطعی» و «بدون اثرگذاری» تلقی شده است؟ به عقیده بعضی از فعالان گردشگری این احتمال وجود دارد که انتقادها و اعتراض ها به تشدید نظارت ها، بیشتر از طرف مجریان غیرمجاز گردشگری باشد. بعضی دیگر از تورگردان ها اما معتقدند این نوع بازرسی باید محدود به گروه های فاقد مجوز باشد نه تورهای آژانس های مسافرتی و راهنماهای دارای کارت از وزارت میراث فرهنگی و گردشگری که تحت تاثیر ویروس کرونا با محدودیت هایی در کار مواجه گشته اند و در رکود اقتصادی به سر می برند.
محمد منظرنژاد، مدرس گردشگری و نویسنده کتاب «راهنمایی تور و قوانین و مقررات» اما معتقد می باشد این نظارت ها مطابق بر مقررات و اصول بوده و حتی بر ضرورت حضور ضابطان قضایی در این بازرسی ها نیز تاکید دارد و برخوردهای تندتر با گروه های غیرمجاز را نیز الزامی می داند. او به ماجرای «سها رضانژاد»، توریستی که در جریان سفر با یکی از همین تورها جان خودرا در جنگل های استان گلستان از دست داد، اشاره نمود و به ایسنا اظهار داشت: چطور وقتی چنین ماجرایی پیش می آید همه به آن سمت غش می کنند و خواهان شدیدترین برخوردها هستند اما وقتی کارت یک راهنما بر اثر رعایت نکردن قوانین ضبط می شود و یا از حرکت تور جلوگیری می شود، همه یکباره مدافع حقوق راهنما می شوند و اعتراض می کنند که چرا چنین برخوردی صورت گرفته است!؟
این کارشناس و راهنمای گردشگری سپس به بررسی موضوع بازرسی از تورها و جلوگیری از اجرای تور توسط افراد بدون مجوز پرداخت و اظهار نمود: همیشه معتقد بودم در هر فعالیت و شغلی، ابتدا باید قوانین آن کار را بیاموزم؛ پس در تمام سابقه آموزش و تدریس این مساله را به هنرجویان انتقال دادم. می توان به رانندگی اشاره نمود، آیا کسی می تواند یک ماشین و خودرو خریداری کند و بدون داشتن هر گونه مجوز رانندگی پشت فرمان قرار گیرد و رانندگی کند؟ مطمئنا باید آموزش های لازم را بگذارند و قوانین و بخشنامه را بیاموزد و پس از آزمایش و بررسی مهارت ها به فرد مجوز رانندگی در قالب گواهینامه تعلق می گیرد و انتظار می رود پایبند قوانین باشد و در صورت تخلف، برخورد از جانب ضابطانِ ناظر بر راهنمایی و رانندگی صورت می گیرد.
وی ادامه داد: گردشگری بعنوان یک فعالیت و دارای متولی با عنوان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز دارای استاندارد و چارچوبی است که افراد مشتاق فعالیت در این عرصه باید قوانین و دوره های آموزشی، مدارک و مجوزهای مربوطه را دریافت نمایند. مدت زیادی است که واژه ایی از جانب تعداد زیادی افراد شنیده می شود که ما «تور دوستانه» می گذاریم! من این واژه نا آشنا را ترفندی برای افراد غیر قانونی می بینم که خودرا توجیه می کنند و سوال من از ایشان این است که آیا شما هیچ منفعت اقتصادی ندارید؟
منظرنژاد اظهار داشت: گاهی با توسعه کارهای فردی در شبکه های مجازی و استفاده روزمره مردم از این رسانه ها بعنوان سرگرمی، تجارت و ارتباط اجتماعی مشاهده می شود افرادی بدون داشتن مجوزهای لازم به تبلیغ تور و فروش آن اقدام می کنند و با عنوان «تور دوستانه» خودرا جدا از قوانین می بینند و حال شرکت خدمات مسافرتی با داشتن هزینه هایی مانند اجاره، آب، برق، گاز، تلفن، اینترنت، کارمند، بیمه، ارزش افزوده، مالیات و... باید در رقابت با این افراد باشد که در منزل و با یک موبایل مبادرت به تبلیغ تور و اجرای برنامه سفر می کنند. از این قسمت که بگذریم روش اجرای تور هم از اهمیت زیادی برخوردارست و بالتبع شرکت های خدمات مسافرتی دارای مجوز، پایبند به چارچوب و استاندارد اجرائی مطابق قوانین کشور بوده ولی تورهای غیرمجاز و دوستانه در بیشتر مواقع بدون رعایت چارچوب و قوانین عمل می کنند و سالهاست شاهد می باشیم که لطمه های زیادی به طبیعت و منطقه هدف و حتی دلگیری جامعه محلی به وجود آورده و تا حدی که برخی مقاصد برای ورود توریست مقاومت می کنند.
این مدرس گردشگری افزود: نزدیک به هفت سال و حتی بیشتر، بازرسی های صنفی جهت بررسی تورها صورت می گرفت و کارشناسان و افراد زیادی در این بازرسی ها حضور داشتند. هم اکنون بازرسی هایی توسط معاونت گردشگری استان تهران و با همراهی کارشناسان انجمن صنفی راهنمایان این استان صورت گرفته که جهت بررسی عملکرد شرکت های خدمات مسافرتی، راهنمایان و شناسایی غیرمجازها و نیز بررسی میزان رعایت پروتکل های بهداشتی بوده است. لازم به توضیح است که معاونت گردشگری استان تهران در طول سال ها فعالیت در زمینه گردشگری در تمام بازرسی های سالها قبل حاضر بوده و تجربه کافی و شناخت کافی نسبت به تخلف و موارد را داشته و این نوع بازرسی، کاملا مطابق با اصول نظارتی یک متولی است.
او اشاره کرد: یک شرکت خدمات مسافرتی باید در اجرای تور قوانین را رعایت کند. راهنما باید قوانین را رعایت کند. در اجرای یک تور داشتن حکم ماموریت برای راهنما، کارت راهنمای گردشگری دارای اعتبار، الحاقیه بیمه مسافران (بیمه مسولیت مدنی)، برنامه سفر، لیست اسامی مسافران الزامی است. یک راننده اتوبوس توریستی هم باید قوانین را رعایت کند، چون مدارک و مجوزهایش در پلیس راه ها بررسی می شود.
این کارشناس گردشگری افزود: بازرسی های اخیر با هدف نظارت بر عملکرد دفاتر خدمات مسافرتی، عملکرد راهنما، شناسایی گروه های غیر مجاز و رعایت اصول بهداشتی برگزار می گردد و کاملا طبق مقررات و اصول بوده و حتی باید ضابطان قضایی نیز در این بازرسی ها حضور داشته باشند تا در مواجهه با گروه های غیرمجاز برخورد قانونی با حکم دادستانی در محل صورت گیرد و از نظر بنده حتی از حرکت تورهای غیرمجاز که به صورت شخصی فعالیت می نمایند جلوگیری و برخورد شود.
منظرنژاد اظهار داشت: هم اکنون بازرسی های صنفی برمبنای تذکر و بررسی تخلفات فعالان گردشگریست و با تجربه چندین سال بازرسی صورت می گیرد. شناسایی گروه های غیرمجاز در فضای شبکه های مجازی به آسانی قابل بررسی است و همین طور امکان شناسایی میدانی هم مقدور است که توسط کارشناسان اداره کل و انجمن صنفی راهنمایان صورت می گیرد. هم اکنون برخورد قهری انجام نگرفته ولی لازم است تا برخورد قهری با جدیت با افراد متخلف صورت گیرد.
وی ادامه داد: همین طور باتوجه به اهداف آموزشی و نیز توسعه پایدار به آسانی می توان اقداماتی را انجام داد تا فعالان غیر مجاز بتوانند با همکاری دفاتر خدمات مسافرتی و با رعایت قوانین به صورت قانونی کار کنند و در نهایت شاهد هم افزایی و ایجاد یک ساختار استاندارد در اجرای سفر خواهیم بود.
او با اشاره به انگیزه این نظارت ها که رعایت پروتکل های بهداشتی نیز است، اظهار نمود: هم اکنون با وجود بیماری کرونا و اخطاریه ها و سفارش های وزارت بهداشت در خصوص رعایت پروتکل های بهداشتی تمام شرکتها و دفاتر خدماتی باید موارد را رعایت نمایند و میهمانان نیز باید در این مورد حساسیت لازم را داشته باشند. امروز سلامت ملی در گرو رفتار اجتماعی تک تک ماست و هرگونه رفتار اشتباه منجر به حوادث و اتفاقات غیر قابل جبران می شود.
منظرنژاد بیان کرد: سالها با شعار توسعه پایدار آشنایی داریم ولی آیا به آن عمل می کنیم؟ اگر یک شخص بدون هر گونه مجوز مبادرت به برگزاری تور گروهی کند، اگر هر شخص منزل خودرا به اقامت مسافر اختصاص دهد، هر وسیله نقلیه باری مثل وانت و کامیون مسافر حمل کند، هر قایقی از هر نقطه ای و خارج از اسکله خدمات گردشگری دهد، هر شخصی بدون کارت بهداشت و مجوز رستورانی دایر کند و نظارتی نباشد، آیا می توان به توسعه و پایداری رسید؟




منبع:

1399/08/18
13:42:11
5.0 / 5
1560
تگهای خبر: آژانس , آموزش , استاندارد , اقامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
imenraha.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ایمن رها محفوظ است

ایمن رها

تجهیزات آتش نشانی و ایمنی و فروش و شارژ کپسولهای آتش نشانی